Jármódok

 

A ló három alapjármóddal rendelkezik, melyek sebesség alapján emelkedő sorrendben a következők: lépés,ügetés és vágta.A különböző jármódokon belül a ló képes többféle iramban is mozogni,de a lábsorrendje nem változik. Lépésben ismert az összeszedett lépés,a munkalépés,a középlépés, és a nyújtott lépés.Ügetésben elkülöníthetjük a rövid ügetést,a munkaügetést,a középügetést, és a nyújtott ügetést,míg vágtában a rövid vágta,a munkavágta,a középvágta,a nyújtott vágta és a négyütemű versenyvágta kifejezésekkel nevezzük meg a különböző iramú mozgásokat.Az iram különbségét egy jármódon belül a ló lépéseinek vagy vágtaugrásainak hossza adja meg.Ezek növekedése az ügetés és a vágta lebegési fázisainak hosszát is megnyújtja.

 

 

Lépés:

A lépés négyütemű jármód,melyben a ló lábsorrendje a következőképp alakul:jobb hátulsó-jobb elülső-bal hátulsó-bal elülső.Ebben a jármódban a lónak minimum egy lába mindig a földön van,tehát nincs lebegési fázis.

 

 

Ügetés

Az ügetés kétütemű jármód.A lónak két,átkósan elhelyezkedő patája érinti egyszerre a földet: tehát bal hátulsó-jobb elülső,majd jobb hátulsó-bal elülső.

 

 

Vágta

A vágta háromütemű jármód.A ló a lovardai jobb és bal kézen különböző lábsorrendben galoppozik.Bal kézen a lábsorrend a következőképp alakul: jobb hátulsó,majd bal hátulsó és jobb elülső egyidejűleg,majd bal elülső,majd lebegési fázis.Jobb kézen a lábsorrend a másik kézen való vágta tükörképe: bal hátulsó,jobb hátulsó és bal elülső,majd jobb elülső.A versenyvágtánál egyik átlós láb sem mozdul egyszerre,így az négyütemű jármód.

 

 

 

 

Speciális jármódok

Bizonyos lófajták képesek különleges jármódokban is mozogni,ami minden esetben természetes adottság,hiszen a ló eddigi tudomásunk szerint nem képezhető új jármódok megtanulására.

 

Poroszkálás

A poroszkálás az ügetéshez hasonlóan négyfázisú,kétütemű jármód,melynek során az azonos oldali elülső és hátulsó lábak mozognak egyszerre.A lábsorrend ilyenkor a következőképpalakul: bal hátulsó-bal elülső,lebegési fázis,jobb hátulsó-jobb elülső,lebegési fázis.Erre a jármódra többek között az izlandi póni képes

 

Paso (lépés)

A paso a hagyományos lépés egy különlegesen módosult változata.A lábsorrend a lépéshez hasonlóan a következőképp alakul: bal hátulsó-bal elülső-jobb hátulsó-jobb elülső.A mellső lábak kifelé kaszálnak az előrelépés közben,mint egy úszó kézmozdulatánál.A paso különlegességét az adja,hogy az erre képes ló - a perui paso - akár a rövid vágta sebességében is tud tartósan haladni ebben a jármódban.

 

Tölt

A tölt a négyütemű gyorslépés.Lábsorrendje azonos a pasoéval,a lábak azonban nem kaszálnak kifelé.Az izlandi póni képes erre a jármódra.

 

Fox trot

A missouri ügető fajta rendelkezik egy egyedi jármóddal,az úgynevezett fox trottal.Ekkor a ló mellső lábai lépnak,míg a hátulsó végtagok ügetnek,és mélyen a ló testsúlya alá helyeződnek.Ez a jármód igen kényelmes a lovas számára,hiszen a ló háta alig mozog.A missouri ügető hosszú távokat is képes megtenni fox trotban.

Oldalmenü
Szavazás
Az alábbi angol stílusú lóverseny fajtákból melyik a kedvenc
díjlovaglás
díjugratás
galoppverseny
ügetőverseny
military
Naptár
Diavetítő